Υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία κάνουμε στην καθημερινότητά μας και προκαλούν μεγάλες ή μικρές φθορές στα δόντια μας. Καλό είναι να γνωρίζουμε τι πρέπει να αποφεύγουμε προκειμένου να διατηρήσουμε τα δόντια μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό γνωστές οι βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος στη υγεία μας γενικότερα. Όσον αφορά τη στοματική κοιλότητα το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στόματος, επιδεινώνει τις νόσους του περιοδοντίου (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) και επιταχύνει το κιτρίνισμα των δοντιών. Γενικώς το κάπνισμα επηρεάζει την επούλωση κάθε είδους τραύματος στο στόμα.
Η συνήθεια αυτή που εκδηλώνεται κυρίως κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου είναι πολύ συχνή σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού. Η συνήθεια αυτή, όπως έχει περιγραφεί σε προηγούμενο άρθρο μας, αναφέρεται ως βρυγμός και έχει εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες για τα δόντια μας, τις κροταφογναθικές διαρθρώσεις και γενικά για το στοματογναθικό μας σύστημα με διάφορα συμπτώματα (πονοκεφάλους, clicking κλπ). Ο προσθετολόγος μπορεί να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Η αλήθεια είναι ότι λίγοι αναγνωρίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν για κάποιο τραυματισμό στην περιοχή του στόματος κάθε φορά που συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι μπάσκετ. Η αξία ενός προστατευτικού νάρθηκα είναι ανεκτίμητη καθώς προστατεύει τα δόντια αλλά και τα μαλακά μόρια (χείλη) από κάποιον τραυματισμό. Ο νάρθηκας αυτός έχει μαλακή σύσταση και φοριέται στα πάνω δόντια. Το ιδανικό είναι να έχει κατασκευαστεί από τον οδοντιατρό μας ούτως ώστε να είναι εξατομικευμένος και εφαρμόζει καλά στα δόντια μας. Έτσι εξασφαλίζουμε ότι δεν θα φεύγει από τη θέση του κατά τη χρήση και δεν θα είναι υπερβολικά ογκώδης.
Κάποιοι άνθρωποι έχουν την συνήθεια να μασάνε παγάκια. Αυτή είναι μια συνήθεια η οποία μπορεί να φαίνεται αθώα καθώς ο πάγος δεν έχει ζάχαρη και θεωρητικά δεν μπορεί να βλάψει τα δόντια μας. Παρ’όλα αυτά το μάσημα πάγου που είναι εξαιρετικά σκληρός σε σύσταση μπορεί να προκαλέσει σπασίματα και φθορές στα δόντια μας, ιδιαίτερα αν έχουμε θήκες ή όψεις πορσελάνης. Επιπλέον, οι ακραίες εναλλαγές ζεστού-κρύου θα πρέπει να αποφεύγονται. Μία καλή εναλλακτική για να απαλλαγούμε από αυτή τη συνήθεια είναι οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη.
Αρκετοί έφηβοι πλέον φοράνε σκουλαρίκια στη γλώσσα ή ακόμα και στα χείλη. Η τριβή όμως του μετάλλου με τα ούλα προκαλεί πολύ συχνά εκτεταμένες υφιζήσεις και σοβαρά προβλήματα στα αντίστοιχα δόντια. Επιπλέον, τυχόν κατά λάθος δάγκωμα του μεταλλικού κοσμήματος μπορεί να προκαλέσει κάποιο κάταγμα στα δόντια.
Στην προσπάθεια μας να βρούμε ανακούφιση από κάποιο κρύωμα χρησιμοποιούμε τέτοια σκευάσματα που έχουν καταπραϋντική δράση. Κάποια από αυτά σκευάσματα όμως μπορεί να περιέχουν ζάχαρη και στην πραγματικότητα η βλαπτική τους επίδραση στα δόντια μας δεν διαφέρει από τις απλές καραμέλες που προκαλούν τερηδόνα. Πρέπει να προσέχουμε ώστε να επιλέγουμε σκευάσματα χωρίς ζάχαρη ή να βουρτσίζουμε συχνά τα δόντια μας μετά τη χρήση τους.
Είναι γνωστό ότι όλες οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη αποτελούν τροφή για τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας που προκαλούν τερηδόνα. Παρ’όλα αυτά οι μαλακές καραμέλες που κολλάνε στα δόντια είναι ιδιαίτερα βλαπτικές καθώς μπορεί να παραμείνουν προσκολλημένες στα δόντια για ώρες και να παρέχουν τροφή για τα βακτήρια με τερηδονογόνο δράση. Γενικώς, είναι προτιμότερο η κατανάλωση γλυκών να γίνεται αμέσως μετά τα γεύματα αντί για την κατανάλωσή τους καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Τα αναψυκτικά δρουν βλαπτικά στα δόντια μας με δύο τρόπους. Ο ένας αφορά στην ύπαρξη ζάχαρης που αποτελεί τροφή για τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Ο άλλος αφορά στην δημιουργία όξινου περιβάλλοντος, την οποία προκαλούν ακόμα και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, και η οποία κάνει την επιφάνεια των δοντιών πιο ευαίσθητη στην τερηδόνα. Για το λόγο αυτό συστήνεται να ξεπλένουμε καλά το στόμα μας μετά την κατανάλωση αναψυκτικών. Το ίδιο ισχύει και για τους φυσικούς χυμούς φρούτων.
Τα δόντια μας είναι κατασκευασμένα για τη μάσηση και την κατανάλωση τροφών. Το άνοιγμα κάθε είδους συσκευασίας με τα δόντια μας μπορεί να μας διευκολύνει σε κάποιες περιστάσεις αλλά μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τα δόντια μας και είναι προφανές ότι θα πρέπει να αποφεύγεται.
Πολύ συχνά μετά ή κατά τη διάρκεια της γυμναστικής μας μπορεί να κάνουμε χρήση κάποιου ενεργειακού ροφήματος το οποίο βοηθά στη ενυδάτωση του σώματός μας. Τέτοιου είδους ροφήματα όμως μπορεί να έχουν βλαπτικές συνέπειες στα δόντια μας με τον ίδιο τρόπου που έχουν και τα αναψυκτικά ιδιαίτερα αν περιέχουν ζάχαρη. Συστήνεται η προσεκτική χρήση τέτοιων ροφημάτων ή η αντικατάστασή τους με νερό.
Η κατανάλωση τέτοιου είδους σνακ είναι ιδιαίτερα βλαπτική για την υγεία μας αλλά και για τα δόντια μας. Ειδικά οι τροφές που κολλάνε στα δόντια και παραμένουν εκεί για ώρες είναι ιδιαίτερα βλαπτικές για τα δόντια μας, Δεν θα πρέπει να ξεχναμε το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα μετά την κατανάλωση τους.
Αυτή είναι μια πολύ συχνή συνήθεια ιδιαίτερα σε άτομα που προσπαθούν να συγκεντρωθούν κατά τη διάρκεια εξετάσεων ή των σπουδών τους. Τέτοιου είδους συνήθειες, παρόμοια με το δάγκωμα των νυχιών ή πάγου, μπορεί να φθείρουν την επιφάνεια των δοντιών ή να οδηγήσουν σε σπασίματα.
Η κατανάλωση τους επιταχύνει την εναπόθεση χρωστικών στα δόντια και μπορεί να οδηγήσει στο κιτρίνισμα των δοντιών. Το ίδιο ισχύει και για το κόκκινο κρασί. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι μόνο αισθητικό και μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποια λεύκανση σε συνεννόηση πάντα με τον οδοντίατρο.