Τα Μυστικά της Αισθητικής Οδοντιατρικής!

Ένα όμορφο χαμόγελο ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας και ταυτόχρονα αυξάνει την αποδοχή από τους γύρω μας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική πρόοδος στον τομέα της Αισθητικής Οδοντιατρικής που αποτελεί το κλειδί για να αποκτήσουμε το χαμόγελο που επιθυμούμε!

1999-1_powerofasmile_infographic_1260x709

Τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την Αισθητική Οδοντιατρική λοιπόν;

Η Αισθητική Οδοντιατρική αποσκοπεί στην βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών μεμονωμένα και την επίτευξη ενός όμορφου χαμόγελου συνολικά. Η Αισθητική Οδοντιατρική συνδιάζει την τέχνη με την επιστήμη και η πρόκληση αφορά στην επίτευξη ενός υγιούς τελικού αποτελέσματος που θα ικανοποιεί τις ξεχωριστές αισθητικές απαιτήσεις του κάθε ατόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία δεν αναγνωρίζει την Αισθητική Οδοντιατρική ως επίσημη ειδικότητα, όπως είναι η Ορθοδοντική ή η Προσθετική. Επομένως ο χαρακτηρισμός κάποιου κλινικού ως Αισθητικός Οδοντίατρος θεωρείται σχετικά αυθαίρετος κάτι το οποίο πρέπει να το γνωρίζουν οι ασθενείς.

Μέρος της Αισθητικής Οδοντιατρικής αποτελούν κυρίως επεμβάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών. Αυτές οι επεμβάσεις είναι:

  • Λεύκανση δοντιών: Είναι μια μη επεμβατική διαδικασία η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση του χρώματος των δοντιών
  • Όψεις πορσελάνης: Είναι μια πολύ συντηρητική επέμβαση που αποβλέπει στη βελτίωση του σχήματος και του χρώματος των δοντιών. Έχουν μεγαλύτερη αντοχή και γενικά καλύτερη μακροβιότητα από τις όψεις ρητίνης.
  • Όψεις ρητίνης: Το πλεονέκτημά τους σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης είναι το χαμηλότερο κόστος και η ευκολία κατασκευής τους καθώς συχνά μπορούν να κατασκευαστούν και σε ένα ραντεβού. Συνήθως χρειάζονται ελάχιστο ή καθόλου τρόχισμα των δοντιών.
  • Ολοκεραμικές στεφάνες (θήκες): Ενδείκνυνται για δόντια που είναι αρκετά φθαρμένα και χρειάζονται μεγαλύτερη κάλυψη σε σχέση με τις απλές όψεις. Έχουν αντικαταστήσει τις παραδοσιακές μεταλλοκεραμικές στεφάνες κυρίως για πρόσθια δόντια. Δεν έχουν μεταλλική ενίσχυση και έτσι αποφεύγεται το πιθανό γκριζάρισμα στην περιοχή των ούλων και ταυτόχρονα το τρόχισμα των δοντιών γίνεται πιο συντηρητικό σε σχέση με τις παραδοσιακές θήκες.
  • Ολοκεραμικές γέφυρες: Χρησιμοποιούνται σε περίπτωση που λείπει κάποιο δόντι σε κάποια αισθητική (πρόσθια) περιοχή. Η εναλλακτική είναι το οδοντικό εμφύτευμα. Πλέον έχουμε στη διάθεση μας ολοκεραμικά υλικά (Ζιρκόνιο, διπυριτικό λίθιο/ E-MAX) τα οποία διαθέτουν εξαιρετική αντοχή και μας επιτρέπουν να κατασκευάζουμε στεφάνες και γέφυρες χωρίς μεταλλική ενίσχυση με ασφάλεια.
  • Ένθετα/ επένθετα: Αυτά μπορούν να περιγραφούν και ως «μισές θήκες». Αντικαθιστούν το κομμάτι του δοντιού που λείπει και κατασκευάζονται είτε από ρητίνη είτε από κεραμικά υλικά. Με απλά λόγια είναι πιο γερά από το απλό σφράγισμα και πιο συντηρητικά από μία θήκη.
  • Εμφράξεις ρητίνης: Τα λεγόμενα λευκά σφραγίσματα έχουν πλέον αντικαταστήσει τα αντιαισθητικά σφραγίσματα με αμάλγαμα.
  • Πλαστική ούλων: Υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές με τις οποίες μπορούμε να διορθώσουμε δυσαρμονίες στο ύψος και στην εμφάνιση των ούλων.
  • Εκλεκτικός τροχισμός: Κάποιες μικρές ατέλειες στο σχήμα των δοντιών πιθανά να μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιλεκτικό τρόχισμα των δοντιών.

Ένα όμορφο χαμόγελο δεν προϋποθέτει μόνο όμορφα και ίσια δόντια αλλά υγιή και συμμετρικά ούλα τα οποία θα πρέπει να πλαισιώνουν αρμονικά τα δόντια. Υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές με τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δυσαρμονίες στο σχήμα και στο ύψος των ούλων (υφιζήσεις).

Η Αισθητική Οδοντιατρική τα τελευταία χρόνια έχει προοδεύσει σε μεγάλο βαθμό και μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε το χαμόγελο των ασθενών μας με πολλούς τρόπους. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν αισθητικά προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο με την Αισθητική Οδοντιατρική αλλά χρειάζεται και Ορθοδοντική θεραπεία, δηλαδή η μετακίνηση των δοντιών στη σωστή θέση με σιδεράκια. Η Ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι πιο χρονοβόρα αλλά πολλές φορές είναι απαραίτητη. Επιπλέον έχει το πλεονέκτημα ότι με την μετακίνηση των δοντιών στη σωστή θέση αποφεύγεται το τρόχισμα των δοντιών και διατηρούμε τα δόντια ακέραια.

Όχι απαραίτητα. Πλέον έχουμε στη διάθεση μας μια πληθώρα σύγχρονων τεχνικών και υλικών τα οποία μας βοηθούν να εξειδικεύσουμε το σχέδιο θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε ασθενή. Φυσικά όσο περισσότερες επεμβάσεις χρειάζονται τόσο αυξάνεται και το τελικό κόστος.

Η επιλογή του κατάλληλου κλινικού τον οποίο θα εμπιστευτεί ο ασθενής για την βελτίωση της αισθητικής του χαμόγελού του είναι σημαντικό ζήτημα και δεν είναι εύκολη απόφαση. Καλό είναι οι ασθενείς να ζητούν πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση και την επιστημονική κατάρτιση του κλινικού καθώς επίσης και την εμπειρία του στην αντιμετώπιση αισθητικών περιστατικών. Επιπλέον, είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρχει καλή επικοινωνία και σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ασθενούς και ιατρού για ένα επιτυχημένο τελικό αποτέλεσμα.

Κατά την προσπάθεια βελτίωσης της εμφάνισης του χαμόγελου δεν θα πρέπει να παραβλέπονται οι υπόλοιπες οδοντιατρικές ανάγκες του ασθενούς που αφορούν την υγεία του στοματογναθικού συστήματος. Κατά συνέπεια η αντιμετώπιση νόσων των ούλων ή τερηδονισμένων δοντιών  θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα αισθητικά προβληματα στο χαμόγελο δεν έχουν όλα την ίδια αιτιολογία και κατά συνέπεια δεν έχουν όλα την ίδια αντιμετώπιση. Για παράδειγμα αισθητικά ζητήματα  που οφείλονται σε συγκεκριμένα σκελετικά προβλήματα και αφορούν τη διάπλαση του προσώπου απαιτούν διαφορετική προσέγγιση.

Πριν την έναρξη της θεραπείας ο ασθενής θα πρέπει να εξηγήσει με λεπτομέρεια τις επιθυμίες του στον κλινικό και θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι εφικτοί στόχοι. Απαραίτητα εργαλεία είναι τα διαγνωστικά εκμαγεία και το διαγνωστικό κέρωμα των δοντιών ώστε να υπάρχει εικόνα του τελικού αποτελέσματος. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα σχεδίασης του τελικού χαμόγελου με τη χρήση ψηφιακών φωτογραφιών και ειδικού λογισμικού στον υπολογιστή.

Παραπάνω περιγράψαμε τι ακριβώς περιλαμβάνει η λεγόμενη Αισθητική Οδοντιατρική. Στην πραγματικότητα όμως η έννοια της αισθητικής θα πρέπει να συνυπάρχει σε κάθε οδοντιατρική επέμβαση είτε είναι μία απλή έμφραξη λόγω τερηδόνας είτε μια ολική οδοντοστοιχία.  Κάθε οδοντιατρική διαδικασία θα πρέπει να αποσκοπεί σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα πρέπει να είναι τόσο λειτουργικό όσο και αισθητικό. Το τελικό αποτέλεσμα κάθε οδοντιατρικής επέμβασης μπορεί να  κριθεί επιτυχημένο μόνον όταν πληρεί και τις τρεις προύποθέσεις που είναι υγεία- λειτουργικότητα- αισθητική.

Share:

Αφήστε μια απάντηση

ΕΣΠΑ 2014-2020