Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών έχει επιτέλους φτάσει και είστε έτοιμοι να επισκεφθείτε κάποιο νησί ή κάποια παραλία και να απολαύσετε στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης. Ακόμα και την περίοδο των διακοπών δεν θα πρέπει να παραμελούμε τη στοματική μας υγιεινή.
Αυτές οι απλές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε υψηλά επίπεδα στοματικής υγιεινής κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.
Ακόμα και αν ανυπομονείτε να φύγετε για διακοπές, δεν θα πρέπει να παραλείψετε την φροντίδα των δοντιών σας. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και για το λόγο αυτό μια επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για να επιβεβαιώσετε ότι τα δόντια σας και τα ούλα σας βρίσκονται σε καλή κατάσταση και πως δεν αντιμετωπίζετε κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα. Άλλωστε θα ήταν πολύ άσχημο να σας πονέσει κάποιο δόντι κατά τη διάρκεια των διακοπών το οποίο θα διακόψει τις στιγμές χαλάρωσης που ελπίζετε να απολαύσετε.
Καλό είναι να έχετε μαζί σας τα στοιχεία επικοινωνίας με τον οδοντίατρό σας. Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα πιθανά να χρειάζεται να επικοινωνήσετε μαζί του. Παρά το γεγονός ότι η διάγνωση μέσω τηλεφώνου δεν ενδείκνυται, ο οδοντίατρός αρκετά συχνά μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα, να σας καθησυχάσει ή να σας δώσει κάποιες οδηγίες.
Πήρατε μαζί σας το μαγιό, το αντιηλιακό και όλα τα απαραίτητα για την παραλία αλλά ξεχάσατε να πακετάρετε την οδοντόβουρτσά σας. Η πρώτη σας μέριμνα είναι να αγοράσετε μία καινούρια οδοντόβουρτσα. Μέχρι τότε όμως μπορείτε σε πρώτη φάση να ξεπλύνετε πολύ καλά το στόμα σας με άφθονο νερό ούτως ώστε να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερα υπολείμματα τροφών από τα δόντια σας. Επιπλέον μπορείτε να βάλετε λίγο οδοντόκρεμα σε ένα καθαρό πανί ή στο δάχτυλο σας και να καθαρίσετε όσο μπορείτε τις επιφάνειες των δοντιών σας.
Όταν χρησιμοποιείτε την οδοντόβουρτσά σας στο σπίτι την αφήνετε να στεγνώσει αφού την ξεπλύνετε πολύ καλά με νερό. Κατά τη μεταφορά της στη βαλίτσα σας καλό είναι να την βάλετε σε καθαρό διάφανο σακουλάκι που να κλείνει ούτως ώστε να μην έρθει σε επαφή με υπόλοιπα πράγματά σας και να παραμείνει καθαρή. Πρωτού την βάλετε πάλι στο σακουλάκι καλό θα είναι να την έχετε ξεπλύνει καλά και να έχει στεγνώσει.
Η περίοδος των διακοπών είναι μια ξέγνοιαστη για τους περισσότερους περίοδος και δεν είναι ασυνήθιστο να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες γλυκών ή παγωτών. Η αυξημένη ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή μας δεν απειλεί μόνο τη σιλουέτα μας αλλά και την υγεία των δοντιών μας. Η ζάχαρη είναι η αγαπημένη τροφή των βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα. Επιπλέον η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών που είναι όξινα κάνει τα δόντια μας ευάλωτα στην τερηδόνα. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε τα γλυκά μία φορά τη μέρα παρά να τα τρώμε σε διαφορετικές στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυξάνεται ο χρόνος της παρουσίας ζάχαρης στο στόμα μας. Το ιδανικότερο είναι να καταναλωνούμε κάποιο γλυκό μετά το γεύμα και μετά να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Προσοχή χρειάζεται και η κατανάλωση καφέ με ζάχαρη και καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται κάποιο υποκατάστατο ζάχαρης που δεν έχει τερηδονογόνο δράση. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να ξεπλύνουμε καλά το στόμα μας μετά την κατανάλωση κάποιου αναψυκτικού ή χυμού ούτως ώστε να απομακρύνονται οι όξινοι παράγοντες και να επανέρχεται το φυσιολογικό pH του στόματος. Τα δόντια θα πρέπει να τα βουρτίζουμε αφού περάσουν τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την κατανάλωση όξινων ροφημάτων για να μειώσουμε των κίνδυνο διαβρώσεων των οδοντικών επιφανειών.
Η κατανάλωση μια τσίχλας που περιέχει υποκατάστατο ζάχαρης (όπως η ξυλιτόλη) 20 λεπτά μετά το γεύμα βοηθάει στην πρόληψη της τερηδόνας. Επιπλέον το μάσημα τσίχλας θα βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την ενόχληση στα αυτιά κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.
Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε αν το νερό της βρύσης είναι κατάλληλο, τότε είναι προτιμότερο να μην ρισκάρετε και να χρησιμοποιήσετε εμφυαλωμένο νερό ακόμα και για να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Αυτό θα σας προστατέψει από κάποια πιθανή μόλυνση.