7 Πράγματα που Ίσως να μην Γνωρίζετε για τα Οδοντικά Εμφυτεύματα

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα οδοντικά εμφυτεύματα τα οποία προσφέρουν μία εξαιρετική επιλογή θεραπείας σε περίπτωση έλλειψης ενός ή περισσοτέρων δοντιών. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα τα τελευταία 25 χρόνια και συνήθως αποτελούν την ιδανική θεραπεία εκλογής.

Tooth human implant (done in 3d graphics)

Τα παρακάτω δεδομένα ίσως σας λύσουν κάποιες βασικές απορίες σχετικά με τα οδοντικά εμφυτεύματα που πιθανώς δεν είχατε τη δυνατότητα να ρωτήσετε κάποιον ειδικό.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν πάνω από 95% ποσοστά επιτυχίας στα 10 χρόνια σύμφωνα με τη βιβλιογραφία. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να τοποθετούνται από κατάλληλα εκπαιδευμένους κλινικούς και να χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα από αξιόπιστες εταιρείες. Επιπλέον παίζουν ρόλο και διάφοροι παράγοντες όπως η γενική υγεία του ασθενούς, το κάπνισμα και η στοματική υγιεινή.

Το οστό της γνάθου που περιβάλλει τα δόντια διατηρείται όσο υπάρχουν τα δόντια στη θέση τους. Μετά την απώλεια ενός δοντιού το οστό στη θέση του δοντιού που χάθηκε σταδιακά απορροφάται. Αυτό ίσως να μην μοιάζει σημαντικό σε περίπτωση απώλειας ενός μεμονωμένου δοντιού σε θέση που δεν είναι ορατό στο χαμόγελο. Σε περίπτωση απώλειας αρκετών δοντιών το οστό τών γνάθων «συρρικνώνεται» αισθητά. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αισθητικά στο χαμόγελο και στην εμφάνιση του προσώπου καθώς και λειτουργικά (οι οδοντοστοιχίες δεν εδράζονται σωστά και δεν είναι σταθερές). Τα οδοντικά εμφυτεύματα όταν τοποθετηθούν στη θέση ενός ελλείποντος δοντιού βοηθούν στη διατήρηση του οστού.

Το σημαντικότερο ίσως πλεονέκτημα που προσφέρουν τα εμφυτεύματα είναι ότι δεν χρειάζεται να τροποποιηθούν τα διπλανά δόντια. Σε περίπτωση αντικατάστασης ενός δοντιού με την παραδοσιακή τεχνική της «γέφυρας» απαιτείται το τρόχισμα των παρακείμενων δοντιών κάτι που δεν χρειάζεται με την τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος.

Είναι κάτι αυτονόητο καθώς τα εμφυτεύματα αφού ενσωματωθούν στο οστό είναι σταθερά και δεν κουνιούνται. Αυτό προσφέρει αυξημένη άνεση στην ομιλία, τη μάσηση και γενικώς καλύτερη αίσθηση από τις οδοντοστοιχίες οι οποίες απλώς ακουμπάνε πάνω στα ούλα.

Είναι λάθος η αντίληψη ότι τα εμφυτεύματα δεν χρειάζονται οδοντιατρική φροντίδα. Τα εμφυτεύματα δεν κινδυνεύουν από την τερηδόνα όπως τα δόντια αλλά οι νόσοι των ούλων μπορούν να τα προσβάλλουν. Το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος (ή μεσοδόντια βουρτσάκια) είναι απαραίτητη προκειμένου να απομακρυνθούν τα υπολλείματα τροφών και η μικροβιακή πλάκα.

Κάθε οδοντιατρική εργασία μπορεί να χρειαστεί κάποια συντήρηση ή κάποια επισκευή. Η τακτική παρακολούθηση από τον προσθετολόγο ή τον οδοντίατρο μας μπορεί να εξασφαλίσει ότι οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιαστούν θα εντοπιστούν νωρίς και θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες προκειμένου να προσφέρουμε στον ασθενή το χαμόγελο που ονειρεύεται. Τα εμφυτεύματα προσφέρουν τη μεγαλύτερη άνεση στην ομιλία και στη μάσηση καθώς και αίσθηση παρόμοια με τα φυσικά δόντια. Ο ασθενής αποκτά αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Share:

Αφήστε μια απάντηση

ΕΣΠΑ 2014-2020